CZ | EN
Alergologické vyšetření Laktózová intolerance

Laktózová intolerance

Částečná nebo úplná neschopnost trávicího traktu zpracovávat laktózu – tedy mléčný cukr. Lidský trávicí trakt sice není schopen laktózu vstřebat, ale může ji rozštěpit na menší části a ty pak dále využít.

Příčinou neschopnosti zpracovat laktózu bývá nedostatek enzymu – laktázy, který laktózu štípí. Nerozštěpený a nevstřebaný cukr je pak ve střevě nadbytečný, dostává se do dalších částí zažívacího traktu, kde jej tam přítomné bakterie začnou kvasit.

Nerozštěpená laktóza je ve střevě nadbytečná. Střevo se snaží svůj obsah naředit, proto dovnitř jeho průsvitu začne pronikat velké množství vody, která způsobí zvětšení objemu střevního obsahu, co se projeví urychlením peristaltiky a vzniká průjem. Laktóza navíc v tlustém střevě představuje potravu pro bakterie, které ji začnou kvasit. Tím vzniká mnoho produktů – vodík, plyny jako metán a oxid uhličitý, a také organické kyseliny, které dráždí stěnu střevní a vyvolávají křeče a bolesti břicha. Vodík se vstřebává a bývá vydechován plícemi, čehož se využívá při diagnostice onemocnění.

Laktáza v tenkém střevu může chybět z různých příčin. Vzácný bývá vrozený deficit laktázy, který se projeví ihned po narození. Jediným řešením u něj bývá bezlaktózová dieta (omezení laktózy v jídelníčku, pouze ve výjimečných případech je nutno výrobky s obsahem laktózy úplně vyloučit).

 

Kontaktujte nás

 Iva Vepřeková,
recepční

+420 270 003 562 / 564
iva.veprekova(at)mc-praha.cz

Denisa Burdychová, specialistka péče o klienty

+420 270 003 562 / 564
denisa.burdychova(at)mc-praha.cz

Kontaktní formulář