Celiakie
Celiakie neboli intolerance lepku je chronické autoimunitní onemocnění sliznice tenkého střeva vyvolané lepkem ve střevě. Zdrojem lepku je obilí, zejména pšenice. Celiakie postihuje pacienty bez ohledu na věk (častěji však ženy), přetrvává celoživotně a je převážně geneticky determinována. Kromě genetické složky se na této nemoci podílí i negenetické faktory pocházející ze zevního prostředí (stres, infekce, UV, chemické látky, léky).
Při vzniku celiakie se uplatňuje patologická vazba lepku na střevní buňky (enterocyty), následně dochází k aktivování imunity a vzniku zánětu, který poškozuje střevní epitel. Narušená střevní stěna přestává plnit svou funkci, dochází k poruše vstřebávání vody, tuků, vitamínů. Pacienti jsou zesláblí, hubnou a špatně prospívají. Onemocnění provází nechutenství, rozmrzelost, únava, křeče, bolest, kožní nemoci atd.
V současnosti je tato choroba nevyléčitelná. Při dodržování bezlepkové diety však vymizí všechny její příznaky, střevo se opět uzdraví a riziko dlouhodobých následků se sníží. Jako alternativa k obilninám obsahujícím lepek je doporučeno používat proso, kukuřici, rýži, laskavec, pohanku, sójové boby a kaštany, které jsou k dostání ve specializovaných obchodech. Stejně tak je povolena zelenina (včetně brambor), ovoce, maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky.
Odhaduje se, že v České republice není diagnostikováno asi 85–90 % osob trpících celiakií, hlavně kvůli odhalení nemoci až po propuknutí příznaků a obtíží typických pro chronickou fázi.
Vyšetření této nemoci se provádí genetickým, serologickým či nepřímým klinickým průkazem. Alternativu představují toleranční a zátěžové testy, dechový test nebo sonografie. Důležitým diagnostickým kritériem je histologický průkaz v bioptickém vzorku střevní sliznice. Odhalení nemoci v časném stadiu a dodržování bezlepkové diety představuje ideální řešení případných potíží.