Laktózová intolerance
Laktózová intolerance (nesnášenlivost laktózy) je částečná nebo úplná neschopnost organismu zpracovávat laktózu (mléčný cukr), která se přirozeně vyskytuje v mléce a mléčných výrobcích.
Jedná se o enzymatickou poruchu a vzniká nedostatečnou produkcí tzv. laktázy, enzymu, který v kartáčovém lemu jejuna tenkého střeva štěpí mléčný cukr na glukózu a galaktózu.
Nejčastější příčinou nedostatku laktázy bývá přirozený geneticky podmíněný pokles produkce tohoto enzymu s přibývajícím věkem (dospělý typ laktózové intolerance).
Sekundární typ vzniká v souvislosti s onemocněním zažívacího traktu, které ničí kartáčový lem, např. při infekčním zánětu střeva, po ozařování nebo při celiakii.
Genotypizace polymorfismu umožňuje odlišit diagnózu vrozené nebo sekundární vzniklé laktózové intolerance.
Další podrobnosti naleznete na webových stránkách www.qgen.cz
Termín lékařského vyšetření si můžete rezervovat zde.
Laboratorní vyšetření si můžete objednat zde.