Novinky / Nutriční poradenství

Nutriční poradenství

Ing. Gabriela Pešková

Absolventka magisterského oboru Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě, který je zaměřen na poradenství v oblasti racionální výživy člověka, na aktivity související s hodnocením kvality a bezpečnosti potravin a s technologií jejich výroby.

„Díky teoretickým znalostem i praktickým zkušenostem z oblasti zdravovědy, dietologie i potravinářských technologií mohu objektivně zhodnotit veškeré aspekty týkající se skladby Vašeho jídelníčku a výběru vhodných potravin.“

Hlavním cílem je doporučovat smysluplné, dlouhodobě udržitelné diety, učit klienty zdravému a vyváženému přístupu k jídlu a nastavit jejich stravování dle klinicky ověřených poznatků v souladu s individuální tělesnou konstitucí.

Osobní konzultace si můžete rezervovat zde.

Laboratorní vyšetření si můžete objednat zde.

Doporučená opatření najdete zde.

 

Životní styl

Životní styl dnešního moderního člověka se podstatně liší od toho, který byl běžný ještě před sto lety.

Dnešní člověk se při práci příliš nezapotí a spálí menší množství energie. Také může vyplavovat vyšší hladiny stresových hormonů, které nemá příležitost „vybít“ při fyzicky náročné práci. Na zdraví dnešního člověka se také negativně podepisuje konzumace vysoce průmyslově zpracovaných potravin, častá konzumace alkoholu, kouření a znečištěné prostředí.
Zdravý životní styl je tedy nástrojem, který nás udržuje v dobré kondici, a který nám pomáhá eliminovat riziko civilizačních chorob. Do zdravého životního stylu patří zdravá strava, pravidelný pohyb a zdravý přístup k životu.

Nabízíme odborné konzultace pro úpravu stravovacích zvyklostí, případně jídelníčky sestavené na míru v závislosti na diagnostice a osobních preferencích.
Pro již aktivní sportovce nabízíme úpravu jídelníčku a tréninkového plánu tak, aby byli schopni maximalizovat svou výkonnost.

Metabolický syndrom
Metabolický syndrom je typickým příkladem civilizační choroby.
Jde o soubor rizikových faktorů (abdominální obezity, inzulinové rezistence, dyslipidémie a hypertenze), které zvyšují riziko kardiovaskulárních chorob (např. infarkt myokardu nebo mozková mrtvice).
Správně zvolenou dietou lze některé rizikové složky metabolického syndromu upravit a prodloužit tak aktivní život jedince.

Alergie a intolerance

Žijeme v nadbytku a musíme tedy pečlivě volit, které potraviny jsou pro nás vhodné, a které nám naopak škodí. Např. dříve sezónní ovoce nebo ovoce exotické je dnes k dostání celoročně a potraviny, které v minulosti byly vzácné, si dnes můžeme dovolit kupovat každý den. Tělo na tyto potraviny však může reagovat jako na „cizí“ a spustit alergickou reakci.

Nabízíme kompletní diagnostiku alergií a odbornou konzultaci z hlediska stravování a výběru vhodných potravin a pokrmů.

Potravinové intolerance
Také složení potravin se kvůli průmyslové výrobě a genetickému šlechtění značně proměnilo. Na lidský organismus působí řada činitelů, která snižuje imunitní ochranu organismu a může podněcovat vývoj různých onemocnění. Stále se zvyšuje počet lidí, kteří trpí celiakií, alergií na lepek nebo neceliakální glutenovou senzitivitou.
Další potravinovou intolerancí, se kterou se v posledních letech setkáváme čím dál častěji, je laktózová intolerance.
Do skupiny intolerancí patří také histaminová intolerance, což je onemocnění způsobené nedostatečným odbouráváním histaminu v lidském těle, nebo reakce na aditiva (přídatné látky) používané v potravinářství.

Zajišťujeme nutriční poradenství pro osoby s potravinovými intolerancemi. Poradíme vám, jak se stravovat a na co si dávat pozor.

Reprodukce, gravidita, kojení

Naše strava a životní styl se velkou měrou odrážejí ve schopnosti reprodukce. Znečištěné prostředí toxickými látkami, kouření, alkohol, stres, nezdravé stravování a sedavý způsob života stojí za stále se zhoršující schopností počít dítě.

Nabízíme nutriční poradenství jak pro budoucí rodiče, tak i pro těhotné a kojící maminky, případně pro maminky, které začínají s příkrmy u svých dětí.

Genetika a evoluce

Pravděpodobnost vzniku určitých chorob je těsně spjata s genetickou predispozicí člověka.
S migrací člověka z Afriky do celého světa se utvářely adaptace na různé druhy potravy, v závislosti na klimatu. S tím souvisí i stravování podle mitochondriálních a Y‑chromosomových haplotypů.

V rámci nutričního poradenství nabízíme i odbornou nutriční konzultaci podle mitochondriálních  a Y-chromosomových haplotypů.

Dotazy, podněty, nabízíme spolupráci nadšeným lékařům i badatelům.
Napište nám: info@mc-praha.cz

 


kontaktujte nás


Medicínské centrum Praha s.r.o.
Mezi Vodami 205/29
143 00 Praha 4
IČ: 25032119, DIČ: CZ25032119
č. ú.: 1966496379/0800

Tel.: +420 270 003 562
Fax: +420 225 152 036
info@mc-praha.cz


Recepce
Iva Vepřeková
Tel.: +420 270 003 562 / 564
iva.veprekova@mc-praha.cz

Sekretariát
Adéla Vojvodová
Tel.: +420 270 003 589
adela.vojvodova@mc-praha.cz

Hlavní sestra
Petra Bičáková, DiS.
petra.bicakova@mc-praha.cz

Vedoucí lékař
MUDr. Radek Klubal
klubal@mc-praha.cz


kontaktní formulář







    Iva Vepřeková

    recepce


    +420 270 003 562
    +420 270 003 564
    +420 246 028 543
    iva.veprekova@mc-praha.cz


    Bc. Lucie Maiwaldová

    office manager




    Přihlásit se k odběru newsletteru

    Loading