Mateřské mléko může pomáhat v boji proti rotavirům
Složení mateřského mléka se podílí na utváření střevního mikrobiomu kojence. Oligosacharidy obsažené v mateřském mléce (HMO, z angl. human milk oligosaccharides), mikrobiom mateřského mléka a střevní mikrobiota dítěte ovlivňují klinické projevy rotavirové infekce u kojenců.
HMO, po laktóze a tuku, jsou třetí nejpočetnější pevnou složkou mateřského mléka. Složení mateřského mléka je u každé kojící matky individuální a je ovlivněno zejména geneticky. Tudíž i koncentrace HMO v mateřském mléce je u každé matky jiná. HMO jsou pro kojence nestravitelné. V jeho střevě fungují jako prebiotika a zároveň HMO „mimikují“ cukerné receptory na buňkách střevní sliznice, na které se patogenní mikroorganismy vážou. HMO tímto chrání střevní systém dítěte a vytvářejí vhodné prostředí pro růst komenzálních bakterií. Převaha komenzálních střevních bakterií brání uchycení bakterií patogenních a tím je zajištěno správné složení střevní mikrobioty.
Rotaviry jsou enterogenní patogeny způsobující vážné gastrointestinální problémy zejména u předškolních dětí. U novorozenců bývají tyto infekce asymptomatické, avšak v některých případech mívají rotavirové infekce závažný průběh i u novorozenců. Touto příčinou se zabývali vědci z Baylor College of Medicine v Houstonu (USA). Zjistili, že HMO interagují ve střevě novorozence přímo s viry jako takovými a specifické druhy HMO mají vliv na infektivitu rotaviru. Navíc matky kojenců, kteří trpěli gastrointestinálními projevy rotavirové infekce, měly v mateřském mléce vyšší relativní výskyt bakterií kmene Enterobacter/Klebsiella a nižší výskyt baterií kmene Streptococcus a Staphylococcus než matky, jejichž děti symptomy rotavirové infekce netrpěly. Specifické složení HMO a mikrobiomu mateřského mléka tak má vliv na projevy rotavirové infekce u kojenců.
Zjištění, že HMO mateřského mléka mají vliv na infektivitu jednotlivých kmenů rotavirů, má potenciál při budoucím vývoji nové lepší vakcíny proti rotavirům.
Zdroj: Ramani, Sasirekha, et al. „Human milk oligosaccharides, milk microbiome and infant gut microbiome modulate neonatal rotavirus infection.“ Nature communications 9.1 (2018): 5010.