Nutriční poradenství
Ing. Gabriela Pešková
Absolventka magisterského oboru Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě, který je zaměřen na poradenství v oblasti racionální výživy člověka, na aktivity související s hodnocením kvality a bezpečnosti potravin a s technologií jejich výroby.
“Díky teoretickým znalostem i praktickým zkušenostem z oblasti zdravovědy, dietologie i potravinářských technologií mohu objektivně zhodnotit veškeré aspekty týkající se skladby Vašeho jídelníčku a výběru vhodných potravin.”
Mým hlavním cílem je doporučovat smysluplné, dlouhodobě udržitelné diety, učit klienty zdravému a vyváženému přístupu k jídlu a nastavit jejich stravování dle klinicky ověřených poznatků v souladu s individuální tělesnou konstitucí.
Osobní konzultace si můžete rezervovat zde.
Laboratorní vyšetření si můžete objednat zde.
Doporučená opatření najdete zde.
Životní styl
Životní styl dnešního moderního člověka se podstatně liší od toho, který byl běžný ještě před sto lety.
Moderní člověk už se při práci příliš nezapotí a tak jednak spálí velmi malé množství energie a také se v něm hromadí stresové hormony, které nemá příležitost „vybít“ při fyzicky náročné práci. Na zdraví dnešního člověka se také negativně podepisuje konzumace průmyslově zpracovaných potravin, častá konzumace alkoholu, kouření a znečištěné prostředí.
Zdravý životní styl je tedy nástrojem, který nás udržuje v dobré kondici, a který nám pomáhá vyhnout se civilizačním chorobám. Do zdravého životního stylu patří správné stravování a pravidelný pohyb.
Nabízíme nejen obecné rady pro zdravé stravování a životní styl, ale i jídelníčky a recepty sestavené na míru konkrétnímu klientovi v závislosti na jeho diagnostice a osobních preferencích.
Nabízíme rovněž poradenství při výběru vhodné sportovní aktivity.
Pro již aktivní sportovce nabízíme úpravu jídelníčku a tréninkového plánu tak, aby byli schopni maximalizovat svou výkonnost.
Metabolický syndrom
Metabolický syndrom je typickým příkladem civilizační choroby.
Je to soubor rizikových faktorů, které se často vyskytují společně a vedou k rozvoji diabetu (cukrovky) II. typu a k onemocněním kardiovaskulárního systému, jako je infarkt myokardu nebo mozková mrtvice.
Správně zvolenou dietou lze dostat metabolický syndrom velmi dobře pod kontrolu. Zajišťujeme komplexní vyšetření klientů s nadváhou a sestavení vhodných jídelníčků.
Alergie a intolerance
Žijeme v nadbytku a musíme tedy pečlivě volit, které potraviny jsou pro nás vhodné, a které nám naopak škodí. Dříve sezónní ovoce je dnes k dostání celoročně a zboží, které v minulosti bylo vzácné a exotické, si dnes můžeme dovolit kupovat každý den. Tělo na tyto potraviny však může reagovat jako na „cizí“ a spustit tak alergickou reakci.
Nabízíme kompletní diagnostiku alergií a jídelníčky na míru.
Potravinové intolerance
Také složení potravin se kvůli průmyslové výrobě a genetickému šlechtění značně proměnilo. Stále se zvyšuje počet lidí, kteří trpí celiakií, alergií na lepek nebo jen přechodnou nesnášenlivostí lepku.
Další potravinovou intolerancí, se kterou se v posledních letech setkáváme čím dál častěji, je laktózová intolerance.
Do skupiny intolerancí patří také histaminová intolerance, což je onemocnění způsobené nedostatečným odbouráváním histaminu v lidském těle, nebo reakce na aditiva neboli přídatné látky používané v potravinářství.
Zajišťujeme kompletní diagnostiku a poradenství pro osoby s podezřením na potravinové intolerance. Poradíme vám, jak se stravovat, na co si dávat pozor a v rámci nutričního programu obdržíte i množství receptů na snadné a chutné pokrmy.
Reprodukce, gravidita, kojení
Naše strava a životní styl se velkou měrou odrážejí ve schopnosti reprodukce. Znečištěné prostředí toxickými látkami, kouření, alkohol, stres, nezdravé stravování a sedavý způsob života stojí za stále se zhoršující schopností počít dítě.
Nabízíme nutriční poradenství jak pro budoucí rodiče, tak i pro těhotné a kojící matky, a také poradenství pro maminky, které začínají s příkrmy u svých dětí.
Genetika a evoluce
Pravděpodobnost vzniku určitých chorob je těsně spjata s genetickou predispozicí člověka.
S migrací člověka z Afriky do celého světa se utvářely adaptace na různé druhy potravy, v závislosti na klimatu. S tím souvisí i stravování podle mitochondriálních a Y‑chromosomových haplotypů a také podle krevních skupin.
Tak například nositelé jednotlivých krevních skupin jsou náchylnější k určitým onemocněním. Jako prevence těchto nemocí potom slouží konkrétní skladba stravy.
V rámci nutričního poradenství nabízíme i sestavení jídelníčků na míru podle krevních skupin, mitochondriálních a Y-chromosomových haplotypů.
Doporučená opatření
- Životní styl
- Alergie a intolerance
- Reprodukce, gravidita, kojení
- Genetika a evoluce
- Probiotika a prebiotika
- Autoimunita
- Infekce
- Bezezbytková dieta
- Trombofilie
- Sport
- Silové sporty
- Vytrvalostní sporty
- Kolektivní sporty
- Tenis
- Atletika